Vanaf 2026 wordt het chippen van katten in Nederland verplicht. Dit betekent dat alle katten gechipt en geregistreerd moeten zijn. Maar waarom is dit zo belangrijk en wat betekent het voor jou en je kat? In dit blogbericht leggen we alles uit wat je moet weten over deze nieuwe regelgeving.
Permanente identificatie
In tegenstelling tot een halsband met penning, kan een microchip niet worden verwijderd of verloren gaan.
Verhoogde Veiligheid
Bij het terugvinden van uw huisdier zorgt het scannen van de chip ervoor dat deze snel naar u kan worden teruggebracht.
Wettelijke naleving
Vanaf 2026 is het chippen van katten verplicht in Nederland, dus je voldoet aan de wetgeving door je kat te laten chippen.
Waarom wordt het chippen van katten verplicht?
Het chippen van katten helpt om verloren en zwervende katten sneller te herenigen met hun eigenaren. Elk jaar raken duizenden katten vermist, en zonder identificatie is het vaak moeilijk om ze terug te brengen naar hun baasjes. Een microchip biedt een permanente vorm van identificatie die niet kan worden verwijderd of verloren kan gaan, in tegenstelling tot een halsband met penning.
Wat is een microchip en hoe werkt het?
Een microchip is een klein, elektronisch apparaatje ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid van je kat wordt geïmplanteerd. Deze chip bevat een unieke identificatiecode die kan worden uitgelezen met een speciale scanner. Wanneer je kat wordt gevonden, kan een dierenarts of asiel de chip scannen en de code gebruiken om jouw contactgegevens op te zoeken in een nationale database.
Hoe werkt het chippen en registreren?
Het chippen van een kat is een eenvoudige en snelle procedure waarvoor je een afspraak bij ons kunt maken. De chip wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht, meestal tussen de schouderbladen. Het proces veroorzaakt slechts een kortstondig ongemak, vergelijkbaar met een vaccinatie. Na het chippen is het belangrijk om je contactgegevens te registreren in een nationale database en deze up-to-date te houden, vooral als je verhuist of je telefoonnummer verandert.
Wat moet je doen als je kat nog niet gechipt is?
Als je kat nog niet gechipt is, kun je een afspraak maken. De kosten voor het chippen van een kat zijn 25 euro per kat maar kan variëren bij meerdere katten.
Conclusie
Het chippen van katten wordt vanaf 2026 verplicht in Nederland, en dit is een belangrijke stap om verloren en zwervende katten sneller te herenigen met hun eigenaren. Door je kat te laten chippen, zorg je ervoor dat hij of zij altijd veilig en traceerbaar is. Vergeet niet om je contactgegevens up-to-date te houden in de nationale database, zodat je snel op de hoogte wordt gebracht als je kat wordt gevonden.